ProizvodiKompresivna terapijaVenska Insuficijencija

Venska Insuficijencija

Hronična venska insuficijencija ili hronična venska bolest predstavlja nesposobnost venskih zalistaka da se zatvore što remeti pravilnu cirkulaciju i dolazi do povećanja pritiska u venama. Kao rezultat ovog stanja dolazi do proširenja vena, neprijatnosti u donjim ekstremitetima, otoka i promenama na koži u vidu pigmentacije.

Od venske insuficijencije koja pretstavlja problem modernog doba boluje 20-30% stanovništva oba pola, mada je znatno češća kod žena. U nastajanju bolesti važnu ulogu igra genetika ali i životni stil. Dodatni riziko faktori su: pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, svakodnevno višečasovno sedenje ili stajanje, profesije koje iziskuju podizanje tereta i opterećenje periferne cirkulacije.

Simptomi hronične venske insuficijencije

Hronična venska insuficijencija razvija se kroz tri faze, svaku od njih prate simptomi.

  1. Oticanje nogu koje se intenzivira nakon dugotrajnog stajanja i opterećenja, a otok se povlači prilikom odmora i elevacije ekstremiteta. Prisutan je  i osećaj težine u nogama i trnjenje. U ovoj fazi važno je preduzeti preventivno terapeutske mere i u terapiju uključiti preventivne kompresivne čarape za vene u cilju pokretanja periferne cirkulacije i eliminacije otoka.
    Preventivne čarape za svakodnevnu upotrebu
  2. Uz već prisutne tegobe dolazi do bola u nogama, grčeva i atrofije kože, vene su vidljive i otečene, dolazi i do promena u pigmentaciji (obojenosti) kože. U ovoj fazi neophodno je obratiti se vaskularnom hirurgu koji će uraditi kolor dopler vena,  specialistički pregled i propisati terapiju koja uključuje venotonike i kompresivne terapeutske čarape najčešće kompresivne klase 2.

  3. U ovoj fazi javljaju se varikozne vene, veliki otoci i obim pogodjenog ekstemiteta raste. Ukoliko se ne sprovede adekvatan tretman stanja, komplikacija mogu biti venski ulceri koji teško zarastaju.

Postavljanje dijagnoze i terapija

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda koji sprovodi vaskularni hirurg. Metoda izbora je kolor dopler krvnih sudova koja omogućava praćenje venskog protoka i sagledavanje morfoloških odlika vena kao i njihova funkcionalnost.

Lečenje obuhvata upotrebu lekova sa flebotoničnim i vazoprotektivnim delovanjem, detaljniju negu kože, promenu životnih navika  kao i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa.

Kompresivne čarape zahvaljujući graduisanoj jasno definisanoj kompresiji (pritisku) omogućavaju poboljšanje periferne cirkulacije i dobar povratni put krvi ka gornjim partijama, smanjuju rizik od nastanka tromboze i redukuju prisutne tegobe. Izradjene su od materijala koji su hipoalergeni i u skladu sa standardima koji propisuju dobro disanje kože, eliminaciju vlažnosti sa površine kože, a njihov terapeutski efekat traje garantovanjih šest meseci. Vaš lekar će odrediti potreban nivo kompresije (kompresivnu klasu) i potrebnu dužinu čarape: dokolenica/natkolena čarapa/hulahopka.

Hirurške metode lečenja su EVLA (endovaskularna laserska ablacija), skleroterapija i hirurška intervancija.

top
X